Investujte správně a ochraňte své finance před inflací
17. 05. 2023

Investujte správně a ochraňte své finance před inflací

Současná doba je plná finančních výzev. Tou nejčastěji skloňovanou je inflace. Ohrožuje totiž hodnotu našich úspor. Jak se jí tedy účinně bránit a jak rozumně investovat, aby naše peníze neztrácely na hodnotě? Pojďte zjistit jak na to, aby si inflace z vašich peněz „ukousla“ co nejméně.

Spořicí účty a krátkodobé termínované vklady

Pro krátkodobou ochranu hodnoty peněz jsou ideální spořicí účty a krátkodobé termínované vklady. Také jsou vhodné pro ty, kteří chtějí mít jistotu a bojí se investovat.

Úročení spořicích účtů se v současné době pohybuje mezi 5 až 6 procenty ročně, ale abyste takový úrok získali, bývá obvykle nastavená horní hranice uložené částky. Od dosažení určité částky pak úroková sazba klesá dle podmínek jednotlivých spořicích účtů.

Stavební a důchodové spoření

Pro ty, kdo plánují dlouhodobé spoření, existují finanční produkty, které jsou podporovány státem. Tato podpora zvyšuje celkové zhodnocení vašich peněz a může být dobrým doplněním vaší ochrany peněz před inflací.

K takovým spořením patří stavební a důchodové spoření. Stavební spoření v současné chvíli nabízí státní podporu až 2000 korun za roční vklad 20 tisíc korun. U důchodového spoření stát přispívá 230 korun od úložky tisíc korun měsíčně.

Nicméně podmínky se pravděpodobně budou měnit, takže je důležité situaci u těchto dvou druhů spoření nyní sledovat.

Podílové fondy a fondy krátkodobých investic

Mezi další konzervativní investiční nástroje patří podílové fondy peněžního trhu a fondy krátkodobých investic. Tyto nástroje dlouhodobě nabízejí výrazně vyšší úrok než běžné účty a zároveň poskytují vysokou likviditu.

Likvidita je ukazatel, který vypovídá o tom, jak rychle lze investici proměnit na hotové peníze. Čím je vyšší likvidita daného produktu, tím rychleji je možné peníze získat zpět. Současně však z daného produktu očekávejte nižší výnosy.

Akcie pro vyšší zhodnocení

Pokud jste ochotni vzít na sebe vyšší riziko a získat potenciálně vyšší výnosy, vrhněte se na investování do akcií. Mějte však na paměti, že tento druh investice může být volatilní. Tedy cenově nestabilní a vysoce pohyblivý dolů i nahoru.

Jednoduchým příkladem může být pražská burza, kde akcie loni v součtu odepsaly skoro 16 procent. Nicméně je možné také investovat do akciových fondů, kde se rozloží riziko a nemusíte se přímo starat o výběr jednotlivých akcií.

Na investice do akcií a akciových fondů byste měli pohlížet především z dlouhodobého hlediska. Narozdíl o konzervativnějších produktů, které jsou vhodné pro krátkodobější nebo střednědobý časový horizont.

Další investiční varianty

Mimo tradiční formy investování jako jsou akcie a dluhopisy, existují také další alternativy. Mezi ty patří například investice do nemovitostí, investice do start-upů nebo do kryptoměn.

Investice do nemovitostí lákají stabilními příjmy z nájmu a potenciálem růstu hodnoty nemovitosti. Na druhou stranu, vyžadují větší počáteční investici a mohou být spojené s různými komplikacemi.

Investice do start-upů mohou být nesmírně zajímavé, avšak jsou často velmi rizikové, podobně jako investice do kryptoměn.

Balanc mezi konzervativním spořením a rizikovějším investováním

Nejprve je nutné si říci, že optimální investiční strategie se liší v závislosti na osobních finančních cílech, časovém horizontu a také ochotě tolerovat nebo přijmout možná rizika. Není nutné ale zvolit jen jeden přístup. Většina investorů volí kombinace obou strategií.

Tedy kombinují jednotlivé možnosti konzervativnějšího přístupu a „rizikovějšího“ investování. Díky tomu rozdělují své finanční prostředky mezi spořicí účty, termínované vklady, akcie a další investiční nástroje. Balancování umožňuje diverzifikaci, což pomáhá minimalizovat rizika a maximalizovat výnosy.

Potřebujete s investicemi a spořením poradit? Nevíte, jakou strategii zvolit? Ozvěte se mi přes stránku s kontakty.

Ondřej Veszelei
Autor: Ondřej Veszelei

Ondřej Veszelei se úspěšně zabývá financemi od roku 2013 a jeho přednosti jsou kvalita, rychlost a komplexní obsloužení klienta s cílem ušetřit a zhodnotit finance. Momentálně se věnuje novým klientům, servisu stávajících klientů a sestavení týmu profesionálních poradců. Volné chvíle tráví s rodinou, sportuje a rád se učí nové věci.

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Máte správně pojištěnou vaši nemovitost?

Spočítejte si reprodukční cenu vaší nemovitosti ZDARMA.

Spočítat ZDARMA